Emotionele aspecten bij hooggevoelige kinderen

Naast de sterkere zintuiglijke waarnemingen is het kind emotioneel ook nog veel gevoeliger dan gebruikelijk is. Wanneer iemand een kamer binnenkomt waar twee mensen zijn die net ruzie gezocht hebben, zal iemand uiteindelijk merken dat er ruzie is geweest door het gedrag van de twee mensen. Een hooggevoelig kind komt de kamer binnen en merkt meteen welke sfeer er hangt, hij voelt dit als het ware ‘aan zijn water’. De spanning die in de kamer hangt kan zo intens ervaren worden door een kind dat hij hier zelf last van gaat krijgen.

Door emotionele gevoeligheid van een hoogsensitief kind kunnen problemen als stemmingswisselingen ontstaan. Gezien de HSP’er stemmingen van anderen aanvoelt en zich hier meestal niet bewust van is, ontstaan er stemmingswisselingen zonder oorzaak. Als iemand niet weet wat er aan de hand is, zal hij het niet herkennen en denken dat hij ‘gewoon’ last heeft van wisselende stemmingen. Mede te wijten aan het aanvoelen van stemmingen van anderen kan een hoogsensitief ontzettend moe worden van een dagje winkelen of zelfs contact met één bepaald persoon. Ook kan het lastig zijn om in een grote groep te zijn. Zodra er veel mensen in een grote

groep zijn, zijn er veel verschillende soorten emoties en gevoelens bij elk individu. Aangezien de HSP’er dit waarneemt, kan hij zich erg ongemakkelijk gaan voelen. HSP’ers worden ook niet vaak gezien als groepsmens. Er ontstaat echter wel het gevaar dat zij in isolement raken.

Door de signalen van emoties en gevoelens van anderen die de HSP’ers binnenkrijgen, kan er een disbalans ontstaan in de energie van het kind. Het ‘aan je water voelen’ is een lichamelijke reactie van iets energetisch in je lichaam. Als al deze signalen binnenkomen kan het lichaam op een gegeven moment ziek worden. Hierdoor ontstaat bijvoorbeeld chronische vermoeidheid of fibromyalgie.

Een kind dat stemmingen van een ander oppakt, kan erg in de war raken. Het voelt zich ook vaan verantwoordelijk voor de stemmingen van anderen. Bijvoorbeeld zodra de ouders ruzie maken, heeft het kind het idee dat hij of zij hier verantwoordelijk voor is. Het kind voelt zich dan vervolgens schuldig en hierdoor kan een minderwaardigheidcomplex ontstaan. Het zou helpen om de gevoelens van de ouders tegen het kind uit te spreken, en dat er daarbij ook vermeld wordt dat het iets van de ouders zelf is en het kind hier niets aan kan doen.

HSP’ers kunnen bij het zien van beelden op de tv emotioneel overspoeld worden. Ze kunnen gaan huilen bij erge en dramatische berichten. Het is daarom belangrijk voor een hooggevoelig kind naar wat er gekeken wordt. Hiervoor ligt de verantwoordelijkheid bij de ouders.

Als een kind overprikkelt is door alles om zich heen, is het mogelijk dat hij ADHD-achtige verschijnselen gaat vertonen. Dit is problematisch gedrag. Ook kan het zijn dat hij juist de andere kant op gaat, hij trekt zich juist terug in zijn eigen wereld. Zo is het ook mogelijk dat er leerproblemen ontstaan. Het kan voorkomen dat een kind moeite heeft met mee te komen op school en stoornissen als dyslexie en dyscalculie gaat vertonen. Echter de andere kant op kan ook voorkomen, een HSP’er vindt alles dan juist te langzaam gaan, kan heel goed verbanden leggen en is dus hoogbegaafd. Vaak maken HSP’ers ook opmerkingen waarvan mensen zich afvragen ‘hoe ze aan die wijsheid komen op die leeftijd’. Dit komt doordat zij alles met hun gevoel benaderen in plaats van met hun hersenen, zoals de meeste mensen doen. Daardoor ontstaan er soms zeer wijze conclusies, die eigenlijk niet bij hun leeftijd passen.