Hooggevoelig: herkenbare zaken

Dingen die je zult herkennen als je hooggevoelig bent

 

  • Je voelt alle gevoelens als hooggevoelig persoon. Je emoties zijn erg aanwezig en je bent makkelijk geraakt door dingen uit je omgeving, of dat nou een film, muziekstuk, kunst of gewoon een situatie is die je meemaakt.
  • Je bent ook gevoelig voor gevoelens voor anderen, vooral van personen van wie je houdt. Je kunt vaak doorhebben wat er mis is met personen van wie je houdt en er doorheen prikken als mensen liegen van “nee, er is niets aan de hand”.
  • Je werkt als hooggevoelig persoon liever alleen. In groepen zijn er teveel zaken waarmee je rekening moet houden en je hebt het gevoel dat in groepen mensen je in de gaten houden of je veroordelen. Hetzelfde geldt voor sporten, vaak doet een hooggevoelig persoon liever een individuele sport dan een teamsport. Zelfs in een te drukke sportschool kun je, ondanks dat je individueel aan het sporten bent, nog een onbehaaglijk gevoel overhouden omdat je het idee hebt dat mensen naar je kijken.
  • Je bent erg aardig en beleefd tegen anderen. Je zegt altijd netjes bedankt en groet mensen graag met een vriendelijke lach. Diep van binnen kan dit zijn omdat je bang bent om mensen te beledigen en ontstaat het gevaar dat je jezelf wegcijfert.
  • Je cijfert jezelf weg en kan omschreven worden als een pleaser. Dat houdt in dat je mensen het zo veel mogelijk naar de zin wil maken en altijd bezig bent met zorgen dat anderen niet boos of teleurgesteld in je zullen zijn. Zelfs als je hier zelf onder moet lijden. Je bent eigenlijk continu bang met dat je een last voor andere mensen bent en dit wil je voorkomen. Voor een hooggevoelig persoon zorgt dit voor een uitputting van energie.
  • Je zegt niet snel nee. Dit is om dezelfde reden als het vorige puntje, namelijk omdat je bang bent dat je een teleurstelling bent voor anderen. Je cancelt makkelijk je eigen plannen om anderen te helpen en soms maken mensen hier maar al te graag gebruik van.
  • Je bent een perfectionist en omdat je erg gevoelig bent voor details, merk je fouten ook sneller op dan anderen. Je intuïtie is sterker dan dat van anderen en samen met je emotionele intelligentie zorgt dat ervoor dat aan jou elk detail opvalt en je dus ook kan opmerken of iemand oprecht of niet oprecht is.
  • Je doet lang over het maken van beslissingen en twijfelt bij alles. Je wil er zeker van zijn dat je de goede beslissing maakt en als hooggevoelig persoon wil je altijd een positief gevoel krijgen door de beslissing. Zelfs de simpelste beslissing zoals het kiezen van een smaak ijs kan voor jou al lang duren – omdat je zeker wil zijn dat je de juiste beslissing hebt gemaakt.
  • Je hebt een hekel aan harde geluiden. Niemand houdt van hele vervelende, harde geluiden, maar als hooggevoelig persoon verafschuw je dit echt. Je doet er ook veel aan om deze geluiden te ontwijken of te vermijden. Hetzelfde geldt voor felle lichten. Eigenlijk is alles wat relatief hard aankomt voor je zintuigen iets wat een hooggevoelig persoon probeert te vermijden.
  • Je bent sneller bang. Gewelddadige films of horrorfilms kunnen grote indruk op je maken en je kijkt hier als hooggevoelig persoon ook niet graag voor je plezier naar. Je bent ook voor gevaarlijke situaties op straat en in het dagelijks leven meer op je hoede en banger dan gemiddeld.