Hooggevoeligheid bij baby’s

Vijftien tot twintig procent van de baby’s zijn hoogsensitief, dat wil zeggen dat ze dus de eigenschap hooggevoeligheid hebben. Kenmerken van hooggevoeligheid bij baby’s zijn bijvoorbeeld dat ze je na twee weken al volgen met hun ogen en recht aankijken. Na ongeveer zes maanden kunnen er ook inslaap problemen ontstaan bij baby’s met hooggevoeligheid.

Wanneer je vermoedt dat je baby hooggevoeligheid heeft en de baby veel huilt en weinig slaapt, is het verstandig om het aantal prikkels te verminderen.  Het is vooral belangrijk om de rust voor de baby terug te brengen. Dit kun je doen door de baby een gevoel van veiligheid te geven, zoals bij je dragen in een draagdoek en hem vaak knuffelen en masseren. Ga ook na of er niet teveel prikkels op je baby afkomen wanneer deze in bed ligt of dat er overdag teveel geluiden zijn. Carolina Bont, schrijfster van het boek Hoogsensitiviteit als kracht, geeft als advies: “Het helpt om je baby veel aan te raken, voorzichtig te masseren en je kind in een draagdoek bij je te dragen. Op deze manier voelt hij zich veilig, kun je je beter afstemmen op je kind en voel je beter wat zijn behoefte is.”

Wat kun je nu doen om je baby met hooggevoeligheid zich op zijn of haar gemak te laten voelen?

  • Zorg voor beperking van de geluiden die je baby hoort, zodat hij of zij niet overprikkelt raakt.
  • Knuffel je baby vaak en raak hem vaak aan, zodat hij zich op zijn gemak voelt.
  • Laat niet teveel speelgoed rondslingeren bij je baby
  • Gebruik vaste routines die je kind prettig vindt met bijvoorbeeld eten, slapen en spelen
  • Zorg dat de omgevingstemperatuur fijn is, baby’s met hooggevoeligheid hebben het snel te warm of te koud
  • Geef je baby geen kriebelende kleding aan, dit is erg vervelend voor baby’s met hooggevoeligheid
  • Zorg ook dat je zelf niet vol stress zit: behalve dat dit niet goed is voor jezelf, pikt de hooggevoeligheid in je baby dit direct op en dit heeft negatieve gevolgen voor de rust in zijn lijfje

Maar het belangrijkste is toch wel om je intuïtie te volgen: JIJ bent de ouder van je baby en voelt ook zelf het beste aan wanneer er iets mis is met je baby. Of dit nu door de hooggevoeligheid is of niet.