Hooggevoeligheid en een burnout

Burnout en hooggevoeligheid

 

Iedereen kan een burnout krijgen, dus ook HSP. Een burnout is de naam voor een psychische aandoening waarbij iemand zichzelf opgebrand voelt en geen energie meer heeft om normaal te functioneren in het dagelijks leven. Vaak wordt dit veroorzaakt door een lange periode van stress, bijvoorbeeld op het werk of tijdens de studie. Ook een moeilijke thuissituatie kan zorgen voor een burnout. Iedereen ervaart wel een stress en voor sommigen kan stress zelfs de motivatiefactor zijn om er hard tegenaan te gaan, maar iedereen gaat op zijn of haar eigen manier om met stress. Je manier van denken is eigenlijk een belangrijke factor in hoe je omgaat met stress en welke situaties stressvol zijn.

De symptomen van een burnout:

 

–          Emotioneel uitgeput

–          Afstand nemen tot mensen

–          Snel geirriteerd zijn

–          Lage dunk van jezelf en je competenties

Juist HSP zijn gevoelig voor prikkels en dus over het algemeen ook gevoeliger voor stress. Omdat hooggevoelige mensen vaak net zoals anderen proberen hun leven te leiden, gaat het vaak mis. Hooggevoelige mensen zijn namelijk veel gevoeliger voor allerlei prikkels en ervaren veel meer indrukken dan niet-HSP. Het gewone, harde zakenleven kan voor HSP dus als een enorme negatieve factor worden ervaren. Over het algemeen houden HSP niet van drukte, de continue onderlinge competitie tussen collega’s en van alle aandacht naar zich toetrekken. Een HSP zal ook niet vaak uit zichzelf in koffie- en lunchpauzes de drukte opzoeken, maar heeft liever rust om opgedane indrukken rustig te verwerken.

Als je als HSP graag als ieder ander wil zijn en functioneren en dus de signalen van je lichaam en geest onderdrukt om mee te draaien in de maatschappij, kan een burnout op de loer liggen. Daarom is het als HSP belangrijk om de signalen van je lichaam te herkennen, te begrijpen en er naar te luisteren. Daarnaast kan de hooggevoeligheid in plaats van een ‘zwak’ een kracht worden, indien een HSP weet hoe hij of zij er mee moet omgaan. Hoogsensitiviteit kan een zegen zijn zolang je weet hoe je er mee om moet gaan!