Relatie met een HSP

HSP en een relatie, wat je moet weten.

Voor HSP kunnen daten en relaties soms ingewikkelder zijn dan voor niet HSP. We reflecteren meer als HSP, we voelen meer en soms lijken we op een ander level te zitten. Hieronder een rijtje die je moet weten als je een relatie aangaat met een HSP.

HSP voelen intenser

Als HSP voel je intenser, je voelt meer en je gaat dieper in op emoties. We gaan als HSP vaak dieper in op emoties en gevoelens dan een niet HSP, en dit kan iets zijn om rekening mee te houden in een relatie. Wel hebben HSP vaak een enorm sterk rechtvaardigheidsgevoel en zullen we je niet bedriegen.

HSP reageren sterker op kritiek dan niet HSP

En het sterker reageren op kritiek geldt dus ook voor een relatie met een HSP. Een HSP kan soms zó slecht met kritiek omgaan, dat we als HSP onszelf proberen weg te cijferen en een soort ‘pleaser’ worden, zodat we zo min mogelijk kritiek kunnen verwachten. Als je een relatie aangaat met een HSP, houdt hier dan rekening mee. Probeer mee te denken met de HSP en wees voorzichtig met (vooral onterechte!) kritiek. Er lijkt aan de buitenkant misschien wel geen reactie te komen op de kritiek, maar vanbinnen is die reactie er des te meer.

HSP hebben meer steun nodig

Omdat we als HSP vaak gevoeliger zijn voor kritiek, vinden we het soms ook fijner dan een niet HSP om steun en complimenten te krijgen. Vooral omdat HSP in het verleden vaak slechte ervaringen hebben opgedaan, zoals onbegrip voor hun hooggevoeligheid, voelen we ons niet snel veilig en op ons gemak. Het is vaak sneller nodig om een HSP op zijn of haar gemak te stellen. Dit wil overigens niet zeggen dat HSP onzeker zijn en altijd maar bevestiging nodig hebben: het helpt alleen om onzekerheid en de drang naar bevestiging te voorkomen in een relatie.

HSP zijn niet extreem afhankelijk

Ondanks dat HSP vaak meer steun nodig hebben, wil dat niet zegen dat we totaal afhankelijk zijn en continu bescherming nodig hebben. Nee, we kunnen prima zelfstandig leven maar we voelen gewoon iets meer dan een ander.

HSP willen niet altijd empathisch zijn

We maken onszelf als HSP soms iets te bezorgd over anderen en trekken de problemen van anderen soms iets te persoonlijk aan. Dit maakt ons hoofd zo vol, dat we op een gegeven moment niet meer de problemen van anderen willen horen. Soms willen we ons gewoon afsluiten en dat doet een HSP op zijn of haar eigen manier. In een relatie is dit ook iets om rekening mee te houden. Het ligt niet aan jou, maar aan ons. Vaak.

HSP zijn niet altijd even duidelijk in hun gevoel

Dat we veel en dieper kunnen voelen als HSP dan niet HSP, wil niet zeggen dat we ook precies weten wát we voelen en waarom. We zijn als HSP soms erg slecht in het onder woorden brengen van onze gevoelens en emoties. Soms zijn we als HSP zo druk met het naar de zin maken van anderen, dat we onze eigen behoeftes vergeten. Ook in de relatie.

HSP hebben soms sneller dingen door

Omdat we als HSP enorm veel oog kunnen hebben voor detail, valt ons ook vaak dingen op die misschien aan anderen minder snel opvallen. HSP kunnen dus sneller doorhebben wanneer je liegt, zelfs wanneer je dit eigenlijk zelf niet eens beseft.

Dit zijn 7 dingen die je moet weten voor je een relatie met een HSP aangaat. Uit bovenstaand rijtje zou je haast kunnen concluderen dat HSP ook gewoon mensen zijn ;).