Hooggevoeligheid: de kwaliteiten

Hooggevoeligheid: kwaliteiten

Hooggevoeligheid brengt ook kwaliteiten met zich mee die zich vaak goed ontwikkelen bij HSP. De kwaliteiten die hooggevoeligheid met zich mee brengt, zorgen er voornamelijk voor dat hooggevoeligheid een positieve eigenschap wordt, zolang een persoon hier goed mee overweg kan.

hooggevoeligheidAllereerst is er de opmerkzaamheid bij hooggevoeligheid. Omdat HSP de gevoelens en emoties sneller oppikken, merken ze ook dat er iets aan de hand is. Zo zullen zij sneller zien of er iets mis is met iemand of merken zij sneller op als er iets veranderd is in de kamer. Ze weten vaak ook precies wat er veranderd moet worden aan de kamer om het iemand naar de zin te maken.

Dankzij de hooggevoeligheid voelen ze zich onprettig als er iemand in de omgeving een negatief gevoel heeft. Daarom zullen zij er alles aan doen om het mensen naar de zin te maken. Dit zorgt er voor dat HSP erg attent en behulpzaam kunnen zijn voor anderen. Vaak weten HSP precies wat mensen nodig hebben zonder dat die mensen erom hebben gevraagd.

Een bijkomende eigenschap die vaak bij de eigenschap hooggevoeligheid wordt gezien is intelligentie. HSP zijn vaak intelligent. Ze hebben ook vaak een rijke fantasie en belevingswereld. Vaak zijn HSP creatief door deze rijke fantasie en belevingswereld en dit resulteert in vindingrijk gedrag en creatieve oplossingen voor problemen.

Doordat zij veranderingen en dingen in hun omgeving snel opmerking dankzij de hooggevoeligheid, hebben ze ook een snelle alertheid bij gevaar. Dit is een eigenschap die HSP zeker van pas kan komen in het leven om zichzelf en anderen te beschermen. Dit past ook weer goed bij een zorgende functie voor HSP.

Ze hebben, net zoals andere mensen, ook veel verschillende kwaliteiten. Vaak liggen die op het zorgend en creatief gebied – de rol van harde zakenman of -vrouw trekt veel mensen met hooggevoeligheid meestal niet aan. In een zorgende functie kunnen HSP prima op hun plek zijn, omdat ze mensen goed aanvoelen en ook weten wat er moet gebeuren. Het is echter wel belangrijk dat de HSP zijn of haar eigen emoties en gevoelens nog kan onderscheiden van die van anderen. Vaak zijn HSP ook hele goede luisteraars en voelen mensen zich enorm begrepen tijdens een gesprek met een HSP.

Wat mij vaak opvalt is dat ‘mensen met hooggevoeligheid’ vergeleken worden met ‘normale mensen’. Hier ben ik het niet mee eens, mensen met hooggevoeligheid zijn hetzelfde als iedereen en dus ook gewoon normale mensen, alleen hebben zij een eigenschap waarmee soms lastig om te gaan is. Hooggevoeligheid is geen ziekte, maar een aangeboren eigenschap die je als kracht kunt gebruiken zolang je er maar goed mee om kunt gaan.