Lichamelijke aspecten bij hooggevoeligheid

Samenwerkende hersenhelften en hooggevoeligheid

Een aantal onderzoekers meent dat de hersenen uit twee systemen bestaan en de balans tussen deze twee de hooggevoeligheid creëert. Er worden twee systemen genoemd, namelijk het ‘gedragsactiveringsysteem’ en het ‘gedragsgeremdheidsysteem’. Het eerste systeem is bedoeld om ons nieuwe dingen te laten ontdekken en aan het werk te zetten. Het tweede daarentegen helpt ons juist voorzichtiger aan te doen in bepaalde situaties. Het maakt ons attent op gevaar. Er zijn volgens deze ‘theorie’ dus twee soorten hooggevoeligheid, bij elke soort heeft één systeem de overhand op de ander. Het ene type HSP heeft een zwakker activeringssysteem: zij zijn snel tevreden met hun leven en zoeken niet snel naar iets nieuws. Het andere hooggevoeligheid type is juist nieuwsgierig naar nieuwe dingen, maar tegelijk ook heel erg op zijn hoede en behoedzaam. Kost het weinig moeite om tevreden te zijn met een rustig leventje, of ben je altijd opzoek naar iets nieuws terwijl je weet dat je daarna uitgeput zult zijn?

Slechte ervaringen hadden echter je type kunnen veranderen, toen je ongeveer zo’n zes maanden oud was. Als je toen allerlei slechte ervaringen hebt gehad met het ontdekken van nieuwe dingen, kun je eventueel over gaan naar een ander ‘type’, het niets doen type van hooggevoeligheid. Het scheen dat alles vermijden de beste oplossing was om nare dingen te vermijden.

 

Verdrongen en niet onder woorden gebrachte ervaringen

hooggevoeligheidHet is geen verwondering dat mensen met hooggevoeligheid meer last hebben van nachtmerries en angsten. Als het donker is, wordt de fantasie beheerst door alles in het hoofd. Dit kunnen subtiele geluiden uit de omgeving zijn, maar ook dingen die overdag gebeurd zijn en allang ‘verdrongen’ zijn. Al deze ervaringen vliegen door ons hoofd, terwijl we juist proberen in slaap te komen. Mensen worden beïnvloed door hun onderbewuste, welke uiterst belangrijke informatie verschaft. Zoals Jung beschreef: “Gebeurtenissen gaan nooit voorbij zonder een indruk achter te laten op een hooggevoelig persoon.” Hier wordt dus ook mee bedoeld dat bepaalde gebeurtenissen, misschien wel trauma’s, in het onderbewuste zijn opgeslagen en vaak terug zullen komen in je dromen. Vooral wanneer je de eigenschap hooggevoeligheid hebt, kun je hier erg last van hebben.

Harden dan je hebben kan

Het gevaar voor HSP ligt bij het niet goed voor je lichaam zorgen, de lichamelijke aspecten. Je kunt snel teveel van je lichaam vragen, meer dan je lichaam aankan. Het maakt niet uit wat anderen teveel of te weinig vinden, je moet luisteren naar je eigen lichaam. Als je dit niet doet , ligt het gevaar van overprikkeld te zijn om de hoek. Hierdoor kun je, te wijten aan je hooggevoeligheid, oververmoeid raken.

Er kan ook een verband liggen tussen hoe er vroeger als kind door je ouders/verzorgers met je is omgegaan en hoe je nu met je lichaam omgaat. Zo kan het zijn dat als je als kind overbezorgde ouders had, je nu ook voorzichtiger met je lichaam omgaat. Als je juist misbruikt en/of verwaarloosd bent, ga je nu ook zo met je lichaam om. Dit hoeft natuurlijk niet altijd zo te zijn, het kan ook juist andersom zijn. Het kan zo zijn dat we deze twee extremen toepassen op delen uit ons leven, dat we die verwaarlozen of juist extreem beschermen, of dat we een gulden middenweg hebben gevonden. Toch is de kans dat hoe er vroeger met je omgegaan is, invloed heeft op hoe jij nu met je lichaam omgaat. Het is immers een oude en vertrouwde manier van handelen, en je vindt hier een veilige geborgenheid in.

Klachten die vaak gezien worden bij HSP en kunnen ontstaan door langdurig open liggen voor teveel prikkels zijn: fibromyalgie, pijn, hoofdpijn/migraine, vermoeidheid, slaapproblemen, (oor)suizen, nek-schouder-rug-klachten, gewrichtspijnen, kramp, cara, buikpijn en nog veel meer. Dit terwijl er medisch gezien vaak geen spectaculaire afwijkingen te vinden zijn.

.