Relatie: tips voor HSP

Relatie: tips voor HSP

Een relatie kan soms ingewikkeld zijn, of je nu wel of niet een HSP bent. Er zijn wat universele zaken die eigenlijk ongeacht je persoonlijkheid wel hetzelfde zijn: ruzie hebben is nooit fijn, liefde en complimenten zijn belangrijk en een goed gesprek is altijd goed. Voor een HSP kunnen sommige dingen uit een relatie wat moeilijker zijn. Hieronder kun je enkele tips lezen voor HSP en relaties.

Tip 1: Wat kun je zeggen tegen je partner in spé?

Als je eenmaal wat dichter naar elkaar toe bent gegroeid en je toe bent aan een relatie, is het belangrijk om als HSP je partner in te lichten over je gevoeligheid. De juiste persoon zal deze karaktereigenschap zeker accepteren en hier ook rekening mee houden, de verkeerde persoon kan denken dat je overmatig gevoelig bent en kan geen rekening houden met je gevoelens. Dit kan een belangrijk punt zijn voor jou als HSP om te beslissen of de persoon de juiste is voor een relatie.

Tip 2: Wees duidelijk over je slaapbehoeften.

Rust is één van de belangrijkste aspecten voor een HSP, en daarom is het als HSP en als partner van een HSP in een relatie belangrijk om de rust te respecteren. Het is belangrijk om als HSP je balans hier in te vinden: het kan zijn dat je er geen problemen mee hebt om in gezelschap te slapen, maar als dit wel het geval is, geef dat dan ook zeker bij je partner aan. Leg uit aan je partner dat je soms behoefte hebt om even helemaal alleen te zijn en dat dit zeker niet aan je partner ligt, maar dat je dit nodig hebt om even tot rust te komen.

Tip 3: Privacy met samenwonen.

Zorg dat je een duidelijke privé ruimte hebt waar je echt even tot rust kan komen. Dit heb je nodig als HSP in een relatie. Het hoeft niet groot te zijn, desnoods is het een deel van de kamer die je met een roomdivider kunt afschermen. Een plek die helemaal voor jou alleen is en waar je even kunt ‘opladen’, iets wat je nu eenmaal gewoon nodig kan hebben.

Tip 4: Neem af en toe eens korte pauzes.

Een HSP heeft het soms gewoon even nodig om een korte pauze te hebben, zelfs als diegene het hartstikke leuk heeft. Een kort bezoekje aan het toilet van vijf minuten kan al genoeg zijn om even op te laden. Zelfs op feestjes of plekken waar je het hartstikke naar je zin hebt, heeft een HSP soms gewoon even een paar minuten een rustige, stille omgeving nodig om daarna weer verder te kunnen  genieten. Dit is in een relatie met een HSP ook zo. Leg dit aan je partner uit, dat je soms even tijd voor jezelf nodig hebt om zo van de rest van de dag te kunnen genieten.

Tip 5: Take it easy!

Soms gaat een HSP in zijn of haar relatie een beetje te snel. Probeer dit te voorkomen. Soms lijkt de persoon op het ene ogenblik de ware te zijn, maar later blijkt dit niet zo te zijn. Het is beter te voorkomen dan te genezen, vooral als je HSP bent en je gevoelens soms sneller geraakt kunnen zijn dan die van niet HSP. HSP worden natuurlijk iets sneller meegesleurd in hun emoties en omdat zij emoties sterker ervaren, kan dit ook het geval zijn voor liefde en verliefdheid. Er is tijd nodig om een succesvolle relatie op te bouwen tussen twee personen (dit geldt voor HSP als ook voor niet-HSP). Je hebt iemand nodig die je persoonlijkheid aanvult en ook alle begrip voor je heeft.