Roos

Wat betekent HSP voor mij?

Ik heb fibromyalgie, hoewel ik niet gediagnosticeerd ben omdat de arts in kwestie dit niet heeft doorgegeven aan mijn huisarts,, maar het wel persoonlijk tegen mij gezegd heeft… hoe stom kan dit wezen? Maar goed… ik vind het niet erg,, want in sommige gevallen is het beter geen diagnose te hebben..

Ik heb 24 uur per dag, jaar in jaar uit last van mijn nek, schouders en rug. Al mijn spieren in mijn hele lichaam,,, echt in mijn hele lichaam doen altijd pijn als je ze aanraakt.. met name de aanhechtingen. Er is niets wat hieraan gedaan kan worden. Ben altijd moe en wanneer ik ‘s morgens wakker wordt ben ik nooit uitgeslapen, voel me nooit fit en heb altijd het gevoel dat ik ‘s nachts een hele marathon gelopen heb. Ik heb spastische darmen wat vaak een hele grote belemmering is. Ik heb een ernstige vorm van parodontitis.. die niet behandelbaar is, want niks helpt.  Eigenlijk ben ik lichamelijk een wrak.. maar ze kunnen nooit iets vinden.

Ik ben gevoelig voor harde geluiden.. de tv heb ik altijd zachtjes aanstaan, omdat ik me daar prettiger bij voel. Ik schrik snel en teveel geluiden door elkaar, dat zorgt ervoor dat ik van slag raak. Kan me dan moeilijk oriënteren. Verjaardagsfeestjes hou ik dan ook niet van, tenzij harde muziek aanstaat.. want dan kan ik me daarop focussen.

Ik pik emoties op van anderen… blijkbaar doe ik dat al van kind af aan. Ik ben er zo’n 8 jaar geleden achtergekomen omdat ik contact kreeg met een paragnoste. Ik pik zelfs dingen op van mensen die niet in mijn omgeving zijn. Ik hoef alleen een goede band met iemand te hebben of die persoon denkt veel aan mij. Ik voel die emoties alsof deze van mezelf zijn. Om een voorbeeld te noemen:

Jaren geleden ging het niet goed met mij. Mijn relaties was een fiasco en ik zat niet lekker in mijn vel. Op een dag leek het me teveel te worden. Ik had huilbuien en dacht echt dat ik overspannen was geworden. Ik zat op mijn werk en kon mijn tranen niet meer inhouden. Niks lukte meer, dus ben ik naar mijn baas gegaan en heb gezegd dat het echt niet goed ging. Hij heeft me naar huis gestuurd. Ik had hier een raar gevoel over, want dit gevoel was nieuw voor mij. Normaal heb ik mezelf wel redelijk in de hand, maar die dag totaal niet. Het gevoel was ook niet in verhouding met mijn situatie op dat moment, dus ik vond het zelf nogal vreemd. Die dag ging ik dus naar huis. Toen ik thuis was zette ik een cd’tje op. Ik voelde ineens sterk de behoefte die bepaalde cd op te zetten, hoewel ik deze nooit, maar dan ook nooit meer luisterde. Die muziek kende ik van mijn beste vriendin… ik vond het apart dat ik zo sterk het gevoel had dat ik nou juist net deze muziek wilde horen. Ik zette de muziek op en op dat moment ging mijn telefoon. Mijn vriendin belde me. Ze vroeg of ze langs mocht komen (wat ze nooit zo snel deed). De volgende dag kwam ze naar me toe en ging op mijn bank zitten en barstte in tranen uit! Ze vertelde dat ze overspannen was, ze trok het niet meer en haar relatie ging ook helemaal niet goed. Ze huilde en huilde en ik dacht: oh jee! Toen ze weg ging en ik alleen thuis was, verdween ineens mijn overspannen gevoel, ik had geen huilbuien meer en voelde me weer normaal. Op dat moment vielen de puzzelstukjes in elkaar… mijn gevoel had ik opgepikt van haar!!!! Dit was niet van mij! Maar voelde het wel alsof het van mij was.

HSP heeft heel veel in mijn leven beïnvloed.. zeker toen ik jong was en mezelf hiervan niet bewust was. Ik ben heel vaak depressief geweest.. en hoogstwaarschijnlijk waren dit grotendeels gevoelens van mensen om me heen. Mijn moeder was namelijk zelf jarenlang depressief. Kennelijk heb ik echt jarenlang rondgelopen met gevoelens van anderen, zonder dat ik het wist. En ik maar denken dat die gevoelens van mezelf waren. Ook ben ik er achter gekomen dat ik er vatbaarder voor ben als ik zelf niet goed in mijn vel zit. Negatief trekt negatief aan. Ben me er nu dus ook van bewust dat als het even niet lekker met me gaat, ik moet oppassen en mezelf af moet sluiten.

Ik heb een ontzettende rotjeugd gehad. En dit heeft waarschijnlijk mijn HSP opgewekt. Wanneer je in een onveilige situatie opgroeit, ontwikkel je een overlevingsmechanisme. Je leert feilloos dreigingen op te pikken van buitenaf. Veel mensen met een rotjeugd hebben last van HSP. Ik denk dat dit dan ook met elkaar samenhangt. Ik ben er dan ook van overtuigd dat fibromyalgie het gevolg is van HSP. veel mensen zien fibromyalgie als ziekte. maar het is geen ziekte, het is een syndroom…. ik ben er van overtuigd dat je fibromyalgie krijgt, wanneer je dingen niet los kunt laten…

Mijn HSP is niet alleen het oppikken van emoties…. Vaak weet ik wat er in de nabije toekomst staat te gebeuren. Ik heb soms voorspellende dromen en soms “weet” ik gewoon dingen. Wanneer een partner vreemdgaat bijvoorbeeld.. of dat van plan is om te gaan doen.. Heel lang heb ik niet vertrouwd op mijn eigen gevoel. Waardoor mensen me heel erg onzeker hebben gemaakt en me in de war brachten. Het belangrijkste is dat je leert te vertrouwen op je gevoel. Dat is een les die ik door schade en schande geleerd heb. Ik ben inmiddels bijna 34 en pas sinds een jaar .. vertrouw ik pas… en op het moment dat ik dat echt deed is mijn leven echt veranderd!

Momenteel heb ik niet veel “last” van emoties van anderen.. het gaat goed met mij en wanneer het goed gaat pik ik niet veel op…  of heb er in ieder geval niet zo’n last van. Momenteel voel ik me sterk en merk dan ook dat mijn lichamelijk klachten op zulke momenten ook minder zijn. Behalve mijn vermoeidheid.. daar heb ik wel erg last van…..  Ik zie mezelf als spons..  en mijn lichaam geeft aan wanneer die spons vol is.. ik krijg zwarte kringen onder mijn ogen en zie er echt ziek uit op zulke momenten.. gelukkig heb ik nu een partner die dit ziet (zelf ook erg gevoelig).. en laat mij wanneer ik dit nodig heb lekker slapen als ik thuis kom van mijn werk..  hij ziet aan mij dat ik dit nodig heb om mezelf op te laden..  mijn partner is hierin echt een lot uit de loterij! Want veel mensen snappen dit niet.