Rustgevende muziek

Een hoogsensitief persoon wordt over het algemeen sneller geraakt door muziek en kunst. Dit is ook één van de kenmerken van een HSP. Dit kan natuurlijk ook een voordeel zijn, want niet alles aan hooggevoeligheid hoeft een nadeel te zijn! Rustgevende muziek heeft dus vaak een goede invloed op een HSP, al worden sommigen hier juist kriegelig van. Voor andere HSP kan muziek juist zorgen voor een rustgevend gevoel en een deel ontspanning. Het is voor ieder persoonlijk om uit te vinden bij welk soort muziek hij of zij het best functioneert. Persoonlijk hou ik wel van rustgevende muziek, maar moeten hier geen vocalen bijzitten. Dat werkt op mijn zenuwen. Dit is misschien een eigenschap van mij alleen en de vocalen kunnen voor anderen wellicht juist weer een goede invloed hebben!

Er is nog een stap verder dan rustgevende muziek, namelijk binaural beats. Deze klanken zijn op een bepaalde manier gemaakt, waardoor het dieper gaat dan traditionele meditatiemuziek. Het brengt je geest naar een diepe staat van ontspanning en is bewezen effectief bij stress, piekeren en slaapgebrek. Zulke binaural beats zijn onder andere te beluisteren op YouTube. Het is de moeite waard om te proberen met je koptelefoon of oordopjes ’s avonds in bed. Voor sommige mensen is dit effectief en voor anderen wat minder. Persoonlijk krijg ik vaak een wat vreemde stemming van deze tonen en heeft het voor mij weinig positief effect, maar andere mensen zweren erbij. Nogmaals, het is een kwestie van persoonlijke smaak. Klik hier voor een linkje naar binaural beat.

Voor andere HSP kan het al voldoende zijn om naar rustgevende instrumentale muziek te luisteren, bijvoorbeeld piano- of vioolmuziek. Hieronder vind je een verzameling CD’s met onder andere meditatiemuziek en rustgevende instrumentale nummers. Daarnaast is op YouTube ook een grote collectie aan muziek te vinden, en wellicht is dit een beetje vreemd: de relaxende muziek voor huisdieren werkt voor mij als persoon ook erg ontspannend!