Zintuiglijke waarnemingen bij hooggevoelige kinderen

Hooggevoelige kinderen

Hooggevoelige kinderen zijn gevoeliger dan de meeste kinderen. De zintuiglijke waarneming is sterker. Het kind neemt alles veel intenser waar en kan over het algemeen ook minder hebben.

We nemen natuurlijk elke dag dingen waar met onze zintuigen. Bij hooggevoelige kinderen zijn deze indrukken sterker, waardoor er verschillende situaties kunnen ontstaan.

  • Geluid kan al snel teveel zijn voor hooggevoelige kinderen. Zo staat de radio of televisie snel te hard, en is er een kans dat het storend is voor het kind. De muziek staat al gauw te hard. In de klas kan het kind lastig gefluister langs zich heen laten gaan omdat hij alles goed verstaat. Doordat hij zo snel afgeleid is, kunnen er concentratieproblemen ontstaan.
  • Details worden ook sneller waargenomen door hooggevoelige kinderen. Aangezien alle dingen in de omgeving waarnemen meer tijd kost dan gemiddeld, doen hooggevoelige kinderen er langer over om indrukken te verwerken. In de klas, waar de kinderen ‘gezellig’ in groepjes mogen werken en allemaal door de klas heen lopen, zal een hooggevoelig kind zeker niet op zijn plaats zijn.
  • Licht kan ook snel teveel worden. Als op een lekkere zomerdag de zon naar binnen schijnt, kan het kind overstuur raken. Hij wordt dan als het ware overweldigd door de zon. Ditzelfde probleem kan ontstaan met felle lampen in huis, zoals TL-buizen. Het is dan raadzaam om te kijken of er iets te doen is aan het felle licht en het kind in ieder geval een goede zonnebril te geven. Eventueel wil een pet met een klep erop ook nog helpen.
  • Daarnaast kunnen hooggevoelige kinderen erg kieskeurig zijn met betrekking tot eten. Dit komt doordat de smaak goed ontwikkelt is. Je kunt dit bijvoorbeeld herkennen aan een kind die het ene soort water wel wil drinken, en het andere soort water niet – omdat er een ander ‘smaakje’ aan zit.
  • Hetzelfde geldt voor de geur, deze is ook sterk ontwikkelt. Zo kan het helpen, als je baby niet kunt slapen wanneer je niet in de buurt bent, een shirt dat je gedragen hebt in zijn of haar wiegje te leggen. Het kind ruikt dan een vertrouwde geur en zal minder moeite hebben met in slaap te vallen.
  • De huid is meestal ook zeer gevoelig. Dit kun je merken aan het feit dat kinderen wollen truien zo ‘vinden prikken’, en bepaalde kledingstukken niet willen dragen.